Mondhygiënist van het Jaar 2019

Mondhygiënist van het Jaar 2019 - juryrapport

Het is inmiddels alweer de 5e editie van de mondhygiënist van het jaar verkiezing, waarin de VPM op zoek is naar een mondhygiënist die op bijzondere wijze invulling geeft aan de promotie van het mondhygiënisch gedrag bij patiënten ofwel op een bijzondere wijze een meerwaarde aan het beroep geeft.
Dat mondhygiënisten ondernemingsgezind en initiatiefrijk zijn, had de jury reeds eerder ontdekt in de voorgaande jaren. Dat voor dergelijk gedrag lef, moed, doorzettingskracht maar ook een sterk gevoel voor verantwoordelijkheid noodzakelijk is, moge een ieder duidelijk zijn. In dat opzicht mag iedere aangedragen kandidaat voor deze verkiezing trots op zichzelf zijn.

Dit jaar heeft de jury uit alle aanmeldingen drie kandidaten voor de titel kunnen nomineren. Deze genomineerden onderscheiden zich door hun beroepsontstijgende wijze waarop zij mens en maatschappij dienen door meer uit zichzelf en anderen te halen. In alfabetische volgorde zijn dat de volgende mondhygiënisten.

Saskia ten Brinke: Sinds haar afstuderen als mondhygiënist zijn volgens Saskia het meest belangrijk:
1. kwaliteit leveren, iets dat voor iedere mondzorgprofessional zou moeten gelden;
2. samenwerken teneinde de mondzorg en de mondhygiëne in Nederland op een hoger plan te krijgen.
Door haar overtuiging, enorme enthousiasme en positieve instelling te combineren, heeft ze zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een geregistreerd trainer op HBO-niveau. Om haar ideeën nog meer om te zetten in daden, is ze haar eigen trainings- en coachingsonderneming begonnen, genaamd Dentcoach, waarin mondzorgprofessionals worden opgeleid en bijgeschoold ten behoeve van hun persoonlijke ontwikkeling. Nog steeds is zij werkzaam als mondhygiënist en sinds 2017 is zij ook verbonden aan de Hogeschool Utrecht als praktijkinstructeur/docent. Kortom, een bevlogen persoon die een nominatie verdient.

Tweede genomineerde is Saskia den Hartog: in 1993 is Saskia cum laude afgestudeerd als mondhygiënist in Utrecht. Na dienstverbanden bij diverse tandartsen startte zij in het jaar 2000 haar eigen praktijk. Ze is mondhygiënist in hart en nieren en kwaliteit staat voorop in haar praktijk.
Saskia is professioneel en toegankelijk voor elke patiënt. Bijzondere aandacht is er voor oudere en hulpbehoevende patiënten. Er is een haal- en brengservice geregeld en als patiënten niet meer in de praktijk kunnen komen, is ook een huisbezoek mogelijk. Er is voor deze groeiende doelgroep altijd ruimte voor een vriendelijk woord en een kopje koffie.

Tot slot de 3e genomineerde: Maja Koster-Faasen vanwege het feit dat zij een ondernemende mondhygiënist is die veel energie steekt in het promoten van het beroep en de titel mondhygiënist op alle fronten van social media. Dat doet ze met een flinke dosis humor die de communicatie ten goede komt.
Naast haar eigen mondhygiënepraktijk participeert zij – samen met drie andere mondhygiënist-ondernemers - in de Stichting Goed Gebekt. Deze stichting zet het beroep mondhygiënist op de kaart door de mondzorg toegankelijk en transparant te maken. Kennis over mondgezondheid wordt samengebracht en gedeeld voor patiënten/cliënten door middel van social media, een toegankelijke website die door alle zorgverleners gebruikt kan worden en herkenbare reclamecampagnes. De kwaliteiten van Maja zijn zichtbaar in haar openheid en eerlijkheid.

De jury waardeert de grote inzet en motivatie voor het beroep van alle kandidaten en die van de genomineerden in het bijzonder. De jury wil dit jaar iemand belonen met de titel Mondhygiënist van het Jaar en dat is geworden:

……………………………………………………………….……………………………Saskia den Hartog.

De jury heeft grote waardering voor de haal- en brengservice voor ouderen in de praktijk van Saskia. Ook bijzonder is de mogelijkheid van huisbezoek als bezoek aan de praktijk niet meer mogelijk is. Haar maatschappelijke inzet is echt een pré.

Door de organisatie van studiereizen voor mondhygiënisten samen met vriendin en collega Lisette van der Harst, kan zij zichzelf blijven ontwikkelen en tilt zij het beroep naar een hoger plan. Zij is ervan overtuigd dat samenwerken en kennis met elkaar delen het boeiende vak mondhygiënist tot het mooiste beroep ter wereld maken.

De jury is van mening dat Saskia den Hartog een lichtend voorbeeld is voor het beroep, voor collega’s en bovenal voor mens en maatschappij.

Namens de jury,
Judith Baldi, voorzitter
25 januari 2019


Saskia den Hartog, mondhygienist van het jaar 2019