Mondhygiënist van het Jaar

Mondhygiënist van het Jaar 2015/2016: Thérèse Elkerbout 

Tijdens het 14e VPM-congres dat op vrijdag 18 september 2015 is gehouden, is voor de 4e keer de Mondhygienist van het Jaar gekozen.

Uit negen voordrachten heeft de jury - onder voorzitterschap van dr. Schelte Fokkema - drie mondhygienisten genomineerd: Thérèse Elkerbout, Vanessa Hollaar en Yvonne van Vugt-Kort.

De jury heeft Thérèse Elkerbout uitgeroepen tot Mondhygienist van het Jaar 2015/2016.

Hieronder leest u het juryrapport.

Juryrapport

Het is inmiddels alweer de vierde editie van de mondhygiënist van het jaar verkiezing, waarin de VPM op zoek is naar een mondhygiënist die op bijzondere wijze invulling geeft aan de promotie van het mondhygiënisch gedrag bij patiënten ofwel op een bijzondere wijze een meerwaarde aan het beroep geeft.

Dat mondhygiënisten ondernemingsgezind en initiatiefrijk zijn had de jury reeds eerder ontdekt in de voorgaande jaren. Dat voor dergelijk gedrag lef, moed, doorzettingskracht maar ook een sterk gevoel voor verantwoordelijkheid noodzakelijk is, moge een ieder duidelijk zijn. In dat opzicht mag iedere aangedragen kandidaat voor deze verkiezing trots op zichzelf zijn.

De strijd om de titel Mondhygiënist van het Jaar wordt iedere keer heviger, aangezien het aantal aanmeldingen ieder jaar toeneemt. Dit betekent dat het leeft onder de beroepsgroep en dat het bovendien gewaardeerd wordt.

Dit jaar heeft de jury uit de lijst van alle aanmeldingen uiteindelijk drie kandidaten voor de titel kunnen nomineren. Deze genomineerden onderscheiden zich door hun beroepsontstijgende wijze waarop zij mens en maatschappij dienen door meer uit zichzelf en anderen te halen. In willekeurige volgorde zijn dat de volgende mondhygiënisten.

Vanessa Hollaar vanwege haar initiatief om het evidence based handelen op een aantrekkelijke en prettige manier onder de aandacht te brengen en wetenschappelijke kennis toegankelijk te maken. Hiervoor ontwierp zij een website genaamd The oral eividence academy waarop iedere mondhygiënist terecht kan. Daarnaast geeft zij een cursus EBP voor DCM en schrijft zij een rubriek Aan de tand gevoeld in het NTvM waarin zij praktijkthema’s behandeld vanaf de wetenschappelijke kant.

Yvonne van Vugt vanwege het feit dat zij het bevorderen van de mondgezondheid breder trekt dan enkel de promotie van de mondhygiëne. Zij volgde een opleiding tot vitaliteitstherapeute en orthomoleculaire therapie om niet alleen het beste uit zichzelf te halen maar ook uit die van patiënten te halen. Hiervoor ontwierp zij bovendien de website Oergezondemond en e-learningcursussen voor collega’s genaamd Vitaal en stralend fit om een gezonde leefstijl te bereiken door aandacht te besteden aan voeding en beweging.

Tot slot Thérèse Elkerbout vanwege het feit dat zij haar deskundigheid bevorderde door naast de praktijkvoering een universitaire masteropleiding tot klinisch epidemioloog te volgen. Zij verrichtte bovendien onderzoek dat zij middels een poster presenteerde op het prestigieuze en internationale parodontologiecongres Europerio 8 in Londen afgelopen juni van dit jaar. Daarnaast schreef zij recentelijk nog een onderzoeksartikel in het NTvM.

De jury waardeert de grote inzet en motivatie voor het beroep van alle kandidaten en die van de genomineerden in het bijzonder. De jury wil dit jaar iemand belonen met de titel Mondhygiënist van het Jaar vanwege haar enorm grote doorzettingsvermogen en haar grootse ambitiedrift en dat is Thérèse.

Thérèse is maat in een mondhygiënistenpraktijk waar zij net als iedere practicus patiënten behandeld, doch dit doet zij op een zeer gedreven en enthousiasmerende wijze die aanstekelijk is voor haar gehele omgeving. Hierdoor is Thérèse een belangrijke stuwende kracht in de praktijk en een steun en toeverlaat voor patiënten maar ook voor haar collega’s. Door haar innerlijke drijfveer om kennis te vergaren en het beste uit alles te halen en drijft zij de praktijk naar grotere hoogten.

Echter, alsof dat niet genoeg is volgde zij, zoals reeds genoemd, een universitaire masteropleiding tot klinisch epidemioloog en verricht zij onderzoek aan het ACTA. Recentelijk mocht zij haar onderzoeksresultaten aan de wereld tonen in de vorm van een posterpresentatie op Europerio 8 in Londen.

Maar Thérèse schuwt ook de verantwoordelijkheden voor de minderbedeelden in de wereld niet door regelmatig mondzorgkundige hulp te bieden in landen zoals Uganda en Kenia. Hierbij gaat zij dan bovendien een sportieve uitdaging aan en doneert zij het daarvoor verworven sponsorgeld aan een goed doel.

Wij waarderen Thérèse vanwege haar enorme doorzettingskracht en ambitiedrift maar vooral ook om haar bruisende energie en aanstekelijke positieve houding.

Daarom acht de jury haar dan ook een lichtend voorbeeld voor het beroep, voor collega’s en bovenal voor mens en maatschappij en daarmee patiënten, en toont zij tot welke hoogtes een mondhygiënist kan ontstijgen!

Namens de jury, Dr. Schelte Fokkema, voorzitter

18 september 2015

In 2012 won Bertine van Roy de eretitel mondhygiënist van het jaar, in 2013 Lieneke Steverink-Jorna en in 2014 Judith Bout.