"Thérèse Elkerbout: Mondhygiënist van het jaar 2015/2016"

Mondhygiënist van het Jaar 2015/2016: Thérèse Elkerbout 

Tijdens het 14e VPM-congres dat op vrijdag 18 september 2015 is gehouden, is voor de 4e keer de Mondhygienist van het Jaar gekozen.

Uit negen voordrachten heeft de jury - onder voorzitterschap van dr. Schelte Fokkema - drie mondhygienisten genomineerd: Thérèse Elkerbout, Vanessa Hollaar en Yvonne van Vugt-Kort.

De jury heeft Thérèse Elkerbout uitgeroepen tot Mondhygienist van het Jaar 2015/2016.

Hieronder leest u het juryrapport.

Juryrapport

Het is inmiddels alweer de vierde editie van de mondhygiënist van het jaar verkiezing, waarin de VPM op zoek is naar een mondhygiënist die op bijzondere wijze invulling geeft aan de promotie van het mondhygiënisch gedrag bij patiënten ofwel op een bijzondere wijze een meerwaarde aan het beroep geeft.

Dat mondhygiënisten ondernemingsgezind en initiatiefrijk zijn had de jury reeds eerder ontdekt in de voorgaande jaren. Dat voor dergelijk gedrag lef, moed, doorzettingskracht maar ook een sterk gevoel voor verantwoordelijkheid noodzakelijk is, moge een ieder duidelijk zijn. In dat opzicht mag iedere aangedragen kandidaat voor deze verkiezing trots op zichzelf zijn.

De strijd om de titel Mondhygiënist van het Jaar wordt iedere keer heviger, aangezien het aantal aanmeldingen ieder jaar toeneemt. Dit betekent dat het leeft onder de beroepsgroep en dat het bovendien gewaardeerd wordt.

Dit jaar heeft de jury uit de lijst van alle aanmeldingen uiteindelijk drie kandidaten voor de titel kunnen nomineren. Deze genomineerden onderscheiden zich door hun beroepsontstijgende wijze waarop zij mens en maatschappij dienen door meer uit zichzelf en anderen te halen. In willekeurige volgorde zijn dat de volgende mondhygiënisten.

Vanessa Hollaar vanwege haar initiatief om het evidence based handelen op een aantrekkelijke en prettige manier onder de aandacht te brengen en wetenschappelijke kennis toegankelijk te maken. Hiervoor ontwierp zij een website genaamd The oral eividence academy waarop iedere mondhygiënist terecht kan. Daarnaast geeft zij een cursus EBP voor DCM en schrijft zij een rubriek Aan de tand gevoeld in het NTvM waarin zij praktijkthema’s behandeld vanaf de wetenschappelijke kant.

Yvonne van Vugt vanwege het feit dat zij het bevorderen van de mondgezondheid breder trekt dan enkel de promotie van de mondhygiëne. Zij volgde een opleiding tot vitaliteitstherapeute en orthomoleculaire therapie om niet alleen het beste uit zichzelf te halen maar ook uit die van patiënten te halen. Hiervoor ontwierp zij bovendien de website Oergezondemond en e-learningcursussen voor collega’s genaamd Vitaal en stralend fit om een gezonde leefstijl te bereiken door aandacht te besteden aan voeding en beweging.

Tot slot Thérèse Elkerbout vanwege het feit dat zij haar deskundigheid bevorderde door naast de praktijkvoering een universitaire masteropleiding tot klinisch epidemioloog te volgen. Zij verrichtte bovendien onderzoek dat zij middels een poster presenteerde op het prestigieuze en internationale parodontologiecongres Europerio 8 in Londen afgelopen juni van dit jaar. Daarnaast schreef zij recentelijk nog een onderzoeksartikel in het NTvM.

De jury waardeert de grote inzet en motivatie voor het beroep van alle kandidaten en die van de genomineerden in het bijzonder. De jury wil dit jaar iemand belonen met de titel Mondhygiënist van het Jaar vanwege haar enorm grote doorzettingsvermogen en haar grootse ambitiedrift en dat is Thérèse.

Thérèse is maat in een mondhygiënistenpraktijk waar zij net als iedere practicus patiënten behandeld, doch dit doet zij op een zeer gedreven en enthousiasmerende wijze die aanstekelijk is voor haar gehele omgeving. Hierdoor is Thérèse een belangrijke stuwende kracht in de praktijk en een steun en toeverlaat voor patiënten maar ook voor haar collega’s. Door haar innerlijke drijfveer om kennis te vergaren en het beste uit alles te halen en drijft zij de praktijk naar grotere hoogten.

Echter, alsof dat niet genoeg is volgde zij, zoals reeds genoemd, een universitaire masteropleiding tot klinisch epidemioloog en verricht zij onderzoek aan het ACTA. Recentelijk mocht zij haar onderzoeksresultaten aan de wereld tonen in de vorm van een posterpresentatie op Europerio 8 in Londen.

Maar Thérèse schuwt ook de verantwoordelijkheden voor de minderbedeelden in de wereld niet door regelmatig mondzorgkundige hulp te bieden in landen zoals Uganda en Kenia. Hierbij gaat zij dan bovendien een sportieve uitdaging aan en doneert zij het daarvoor verworven sponsorgeld aan een goed doel.

Wij waarderen Thérèse vanwege haar enorme doorzettingskracht en ambitiedrift maar vooral ook om haar bruisende energie en aanstekelijke positieve houding.

Daarom acht de jury haar dan ook een lichtend voorbeeld voor het beroep, voor collega’s en bovenal voor mens en maatschappij en daarmee patiënten, en toont zij tot welke hoogtes een mondhygiënist kan ontstijgen!

Namens de jury, Dr. Schelte Fokkema, voorzitter

18 september 2015

In 2012 won Bertine van Roy de eretitel mondhygiënist van het jaar, in 2013 Lieneke Steverink-Jorna en in 2014 Judith Bout.

"Judith Bout: Mondhygiënist van het jaar 2014"

Tijdens het 13e VPM-congres dat op vrijdag 7 februari 2014 werd gehouden in het CineMec te Ede is Judith Bout uitgeroepen tot Mondhygiënist van het Jaar 2014.

Het is voor de derde maal dat deze prijs - een tegoedbon ter waarde van € 1000,- te besteden aan bij- en nascholingsactiviteiten – wordt uitgereikt.

De jury – bestaande uit Schelte Fokkema (voorzitter) en Manon van Splunter (namens NVM) - prees winnares Judith Bout om haar ludieke manier waarop zij de mondgezondheid van de jeugd bevordert. Door het inschepen van een Amerikaanse schoolbus en deze in te richten als mondzorgpraktijk - die voldoet aan de huidige normen en standaarden en daarmee erkent is als jeugdinstelling door zorgverzekeraars - heeft zij enorm haar nek uitgestoken. Als mondhygiënist toont zij zich een lichtend voorbeeld voor de verbindende schakel tussen arts en patiënt ten behoeve van het bevorderen van de mondgezondheid. Judith zet met dit innovatieve concept de rol van de mondhygiënist als de preventiespecialist voor de jeugd definitief op de kaart. Ook laat zij zien dat preventie de weg is naar mondgezondheidswinst (bij kinderen). Bovendien heeft Judith als ondernemer grote risico’s genomen, hetgeen respect afdwingt.

Haar maatschappelijke betrokkenheid is groot. Belangeloos levert zij haar bijdrage aan de profilering van het beroep, hetzij door mee te werken aan de totstandkoming van promotieposters, hetzij door haar poetsbus beschikbaar te stellen tijdens expo’s en beurzen.

Naast Judith Bout waren ook Lilian Schouten en Annelies Jonker voor deze prijs genomineerd.

Vanaf 2012 zet de Vereniging Promotie Mondhygiëne (VPM) jaarlijks een mondhygiënist in het zonnetje, die zich op een bijzondere, vernieuwende dan wel beroepsoverstijgende wijze de mondgezondheid bij haar/zijn patiënten bevordert of een belangrijke meerwaarde levert aan het beroep en/of de positie van de mondhygiënist.

In 2012 is de prijs uitgereikt aan Bertine van Roy en in 2013 aan Lieneke Steverdink.

Lieneke Steverink uitgeroepen tot Mondhygiënist van het Jaar 2013

Tijdens het 12e VPM-congres dat op vrijdag 8 maart 2013 werd gehouden in Hotel Theater Figi te Zeist is Lieneke Steverink-Jorna uitgeroepen tot Mondhygiënist van het Jaar 2013. 

Lieneke kreeg de prijs – een tegoedbon ter waarde van € 1000,- te besteden aan bij- en nascholingsactiviteiten – uit handen van juryvoorzitter Schelte Fokkema, tandarts-parodontoloog. 

De jury prees Lieneke Steverink om haar bijzondere en vernieuwende manier waarop zij het vak mondhygiëne voor het voetlicht brengt. Door middel van social media en via vakbladen deelt zij haar up-to-date kennis over mondhygiëne met vakgenoten en patiënten. 

Een greep uit Lieneke´s activiteiten: het opzetten van een facebookpagina voor haar patiënten, waarop haar eigen voorlichtingsfilmpjes via YouTube worden getoond, het schrijven van blogs voor Moeders.nu en voor de digitale zorggids, het geven van voorlichting via e-Health en ontwikkeling van een app op het gebied van mondgezondheid. Daarnaast helpt zij via skype patiënten van hun tandartsangst af. 

Lieneke Steverink vindt het voorkomen van zieke medemensen of het in betere conditie brengen van mensen die wel ziek zijn het mooiste wat er is. Op 23 maart 2013 organiseert Lieneke een symposium “Naoberschap in de Mondzorg” met als doel de samenwerking tussen alle tandheelkundigen in de Achterhoek te bevorderen. 

Lieneke Steverink is werkzaam bij tandartspraktijk De Wehmer in Aalten; deze praktijk heeft haar voorgedragen voor deze verkiezing vanwege behaalde resultaten bij patiënten. Daarnaast is zij ook als zelfstandig mondhygiënist werkzaam in Dinxperlo en Varsseveld. 

Naast Lieneke waren ook Judith Bout en Kirsten Jorritsma genomineerd. 

Vanaf 2012 zet de Vereniging Promotie Mondhygiëne (VPM) jaarlijks een mondhygiënist in het zonnetje, die zich op een bijzondere, vernieuwende dan wel beroepsoverstijgende wijze de mondgezondheid bij haar/zijn patiënten bevordert of een belangrijke meerwaarde levert aan het beroep en/of de positie van de mondhygiënist. 

Leden van de VPM zijn: Advanced Dental Diagnostics, Bohn Stafleu van Loghum, Edin, GlaxoSmithKline, Johnson & Johnson Consumer Health Care, Philips Oral Healthcare Nederland, TePe en Yakult.

Bertine van Roy: Mondhygiënist van het jaar 2012!

In 2012 won Bertine van Roy de eretitel “Mondhygiënist van het jaar”.

Het oordeel van de jury luidde: “Bertine van Roy levert direct vanuit de praktijksituatie een belangrijke verbetering aan de mondgezondheid door patiënten van meet af aan op hun eigen verantwoordelijkheid in het zorgproces te wijzen. Ook uitstapjes buiten de praktijk, zoals het organiseren van een symposium, is haar niet vreemd.”

Van Roy heeft met de titel “Mondhygiënist van het Jaar 2012” het belang van mondhygiëne en het beroep van mondhygiënist in de toekomst meer onder de aandacht gebracht. Tijdens het 12e VPM-congres, dat op vrijdag 8 maart 2013 heeft plaatsgevonden, heeft Bertine dit stokje overgedragen aan een nieuwe kandidaat.

“EEN JAAR MONDHYGIENIST VAN HET JAAR” door Bertine van Roy

Wat heeft het mij gebracht, in ieder geval een jaar lang a big smile! Nu lach ik van nature al veel maar dit jaar was in mijn vak overweldigend. Het begon al bij de eerste mail “U bent genomineerd als mondhygiënist van het jaar.” “Ja, ja, het zal wel.” dacht ik en klikte deze weg. Totdat er een tweede mail binnenkwam met “U bent écht genomineerd.” Op dat moment gaat er iets aan de gang met je, “Hoezo, waarom ik, wie heeft mij voorgedragen.” Het werd al gauw duidelijk dat dit mijn lieve collega Ina Steenbruggen was en waarom zij en met haar nog anderen, vonden dat ik mondhygiënist van het jaar moest worden. De aanleiding hiervoor was het symposium, dat ik eerder dat jaar had georganiseerd. Ik had het georganiseerd om diabetes meer op de voorgrond te brengen, maar ook om de samenwerking tussen huisartsen en hun team en tandartsen en hun team te optimaliseren.

Het organiseren van zo’n symposium, daar denk je lang over na, maar het komt bij mij vooral uit m’n hart en bovendien moet je de juiste mensen op je pad krijgen. En die kreeg ik! Denk hierbij aan het enthousiasme van Carla Vos en het organisatiebureau met Mieke van der Wal als hoofdpersoon. En niet te vergeten gemotiveerde, enthousiaste sprekers als Victor Gerdes en Wijnand Teuw en uiteraard de inhoud van de voordrachten. Dit alles was voor mij een zodanige mix waar ik de energie van kreeg om dit te doen.

Dat je dan wordt voorgedragen als mondhygiënist van het jaar is een verrassing, een complete verrassing, aangezien ik me al jaren als mondhygiënist in hart en nieren inzet. Voor mijn patiënten, voor de NVM en voor externe contacten. Soms wel eens tot wanhoop van mijn gezin, maar het is een niet te stuiten drive.


Foto: Tijdens het 11e VPM-congres maakte dagvoorzitter Prof.Dr. Frank Abbas bekend dat Bertine van Roy mondhygienist van het jaar 2012 was geworden

Als je dan, 3 februari 2012, écht ook verkozen wordt tot mondhygiënist van het jaar, ingeleid door een speech van Schelte Fokkema waar ik het koud van kreeg, tja dan gaat er wel iets door je heen. Zo van “WAUW, ik kan het echt niet geloven.” Maar het was echt waar en het grote genieten begon.

Al die belangstelling, al die verhalen en alle reacties van mijn patiënten. Wat ben ik toch blij met hen en dat is waarvoor je het doet, ik in ieder geval wel! Ik geniet gewoon van mensen en ik ben mondhygiënist plus dat ik iets kan bijdragen aan een stuk algehele gezondheid. Wauw wat een vertrouwen en wat een beloning!

Al deze maanden komt er wel iets op je pad. Je wordt gevraagd voor een spreekbeurt (niet écht mijn sterkste kant) maar je doet het. Je maakt wederom een ontwikkeling door die je niet verwacht had op je pad. Je raakt in gesprek met collega mondhygiënisten die ook zo’n symposium willen organiseren. Dat is ook altijd mijn doel geweest, zegt het voort, laat het als een olievlek werken.

Natuurlijk heb ik ook mijn prijs geïnd Europerio in Wenen. Een heerlijk stad, mooi weer, lekker eten maar bovenal: wat een ervaring! Een congres met 8000 deelnemers dat gestroomlijnd georganiseerd was. En wat een inhoud, ik heb er van genoten! Vier dagen kennis opslokken om deze vervolgens weer door te geven aan collega’s en patiënten.

Kortom, een ervaring die ik niet had willen missen en die ik iedereen gun! Want wie had dat nu ooit gedacht: “Ikke mondhygiënist van het jaar!” “Geniet van je vak, draag het uit en doe er iets mee”, dat is de simpele boodschap om zover te komen als ik nu ben.

Voor de nieuwe collega als mondhygiënist van het jaar: een fijne tijd en geniet van de euforie … een jaar is zo om!