Archief

Terugblik 14e VPM-congres 2015

Op vrijdag 18 september 2015 heeft de Vereniging Promotie Mondhygiene (VPM) haar 14e VPM Mondhygieniecongres in het CineMec te Ede georganiseerd. Het thema van dit congres was: "Implantaten: Eerste keus! - Wat kan of wat kan niet in de implantologie".

Prof.dr. Gerry Raghoebar heeft een handout van zijn lezingen gemaakt.

 

De overige lezingen zijn helaas niet beschikbaar gesteld.

Tijdens dit congres is voor de 4e achtereenvolgende keer de Mondhygienist van het Jaar-verkiezing gehouden. Thérèse Elkerbout is uitgeroepen tot Mondhygienist van het Jaar 2015/2016. Als nummer 2 is Vanessa Hollaar geeindigd en nummer 3 is Yvonne van Vugt-Kort geworden. Het juryrapport kunt u lezen op deze website onder "Mondhygienist van het Jaar".  

De mix van een leerzame, interactieve dag én de aanwezigheid van enthousiaste mondhygienisten en preventie-assistenten hebben garant gestaan voor een interessante en boeiende congresdag.

Terugblik 13e VPM-congres 2014

Op vrijdag 7 februari 2014 heeft de Vereniging Promotie Mondhygiene (VPM) haar 13e VPM Mondhygienecongres in het CineMec te Ede georganiseerd. Het thema van dit congres was: "Back to the Future".

"Back to the future" was niet alleen het thema van dit congres, maar ook de titel van een film uit 1985 met Michael J. Fox. Een film waarin tijdreizen centraal staat. Wij reizen niet terug in de tijd, maar we reizen vooruit, lerend van het verleden. Welke rol is er voor de mondhygienist en de preventieve mondzorg weggelegd in de (nabije) toekomst, wat hebben we daarvoor nodig en welke innovaties in de mondzorg helpen ons daarbij? "Back to the future"- reist u mee?

Het jaarlijkse congres ter promotie van de mondhygiene is al jaren een groot succes. Zoals altijd staat de VPM garant voor de organisatie van een praktijkgerichte congresdag, die gezellig is en tot in de puntjes verzorgd wordt.

De mix van een leerzame, interactieve dag én de aanwezigheid van enthousiaste mondhygienisten en preventie-assistenten hebben garant gestaan voor een interessante en boeiende congresdag.

Algemene informatie VPM-congressen

Vanaf 1999 organiseert de VPM vrijwel jaarlijks een praktijkgericht mondhygiënecongres in een sfeervolle ambiance. In principe worden de congressen voor mondhygiënisten georganiseerd, maar uit ervaring blijkt dat ook tandartsen en preventie-assistenten de inhoud van de congressen kunnen waarderen. Stuk voor stuk waren de congressen een groot succes; bijna alle congressen kenden uitverkochte zalen van circa 400-500 deelnemers.
De VPM is er telkens weer in geslaagd bekende en zeer ervaren sprekers de theorie rondom een thema aan de hand van praktijkvoorbeelden en klinische beelden uit te leggen. De laatste jaren wordt gebruik gemaakt van een interactief stemsysteem. Voorafgaand aan een lezing stelt de spreker een aantal kennisvragen over de inhoud van zijn of haar voordracht. Door middel van stemkastjes kunnen deelnemers deze vragen (anoniem) beantwoorden. Na afloop van elke lezing worden vergelijkbare vragen gesteld, waardoor zichtbaar wordt hoeveel de deelnemers van de lezing hebben opgestoken. Het eerste tot en met het vijfde VPM-congres vond plaats in de Beurs van Berlage te Amsterdam. Het 6e tot en met het 10e VPM-congres heeft plaatsgehad in het Koninklijk Instituut voor de Tropen te Amsterdam. Het 11e en 12e VPM-congres vonden plaats in Hotel Theater Figi te Zeist.

Het 13e en 14e VPM-congres hebben plaatsgevonden in het CineMec te Ede.  

HandOuts 12de VPM Congres, 8 maart 2013

Spreker Onderwerp Download
Denise van Diermen OPENING & INLEIDING
Claar Wierink DE GERIATRISCHE PATIËNT, WIE IS DAT
Wijnand Teeuw MONDGEZONDHEID EN DIABETES MELLITUS: WIE DOORBREEKT DE SPIRAAL?
Erik Jan van Lieshout ZIN & ONZIN VAN ANTIBIOTICA IN DE TANDHEELKUNDE & MONDHYGIËNE: DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN
Dyonne Broers ANGSTHAZEN BIJ DE MONDHYGIËNIST

HandOuts 11de VPM Congres, 3 februari 2012

Spreker Onderwerp Download
Prof. dr. Frank Abbas Inleiding
Denise van Diermen Hoe medisch had u de anamnese willen hebben?
Dr. Schelte Fokkema Parodontale therapie: meer dan gebitsreiniging alleen!
Jacques van der Zaag en Peter Wetselaar Zorg bij gebitsslijtage voor een goede rapportage!
Dr. Gert Stel De gezichten van cariës
SMS vragen en Antwoord  

Thema’s en data 1e – 11e VPM-congres

Congres thema datum
11e VPM-congres Anamnese 3 febrauri 2012
10e VPM-congres Preventie 28 januari 2011*
9e VPM-congres Hygiëne 5 februari 2010
8e VPM-congres Slijtage 10 oktober 2008
7e VPM-congres Cariespreventie en –behandeling 12 oktober 2007
6e VPM-congres Daar heb jij wat aan! 6 oktober 2006
5e VPM-congres Be Smart! Haal meer uit jezelf tijdens het VPM-Kenniscongres 4 maart 2005
4e VPM-congres Be Prepared! Wat staat je morgen te wachten? 6 juni 2003
3e VPM-congres Haal meer uit jezelf; Haal meer uit je praktijk! 12 april 2001
2e VPM-congres Haal meer uit jezelf; Haal meer uit je praktijk! 26 mei 2000
1e VPM-congres Uit de Praktijk! 28 mei 1999*De handouts van het 10e VPM-congres kunnen worden gedownloaded vanaf de website van Bohn Stafleu Van Loghum